Elk mens is zondig. Of we nou Christen zijn of niet. Of we nou volgens anderen rechtvaardig zijn of niet. Sinds de zondeval heeft elk mens een zondige aard “Door de ongehoorzaamheid van een mens is het kwaad in de wereld gekomen. En door het kwaad kwam de dood in de wereld. Alle mensen moeten sterven, omdat alle mensen verkeerde dingen doen.”
(Rom. 5:12, BB)
. Door de hele bijbel heen wordt zichtbaar dat de mens niet kan voldoen aan de wet. Doormiddel van de zondvloed moest God ingrijpen. Tijdens de tocht van het volk Israël door de woestijn ging het volk constant de fout in. God gebruikte de rechters en profeten om Israël telkens weer te waarschuwen. Maar elke keer ging het weer fout. Door de eeuwen heen is het duidelijk geworden dat we het niet zelf kunnen.

Maar God blijft kansen geven. In het verleden heeft Hij het nooit opgegeven. En wat was Gods reactie op de langste periode dat mensen zonder Hem leefden? Hij gaf het ultieme offer: Zijn Zoon, Jezus “Want God houdt zoveel van de mensen, dat Hij Zijn enige Zoon aan hen heeft gegeven.”
(Joh. 3:16a, BB)
. En door dit offer is alles veranderd. Want dit offer is geen eenmalig offer. Nee, dit offer is voor iedereen die er voor kiest dit offer aan te nemen “Iedereen die in Hem gelooft, zal niet verloren gaan, maar zal het eeuwige leven hebben”
(Joh. 3:16b, BB)
. Door dit offer brengt Jezus ons samen met God “Jezus zei tegen hem: "Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Alleen door mij kun je bij de Vader komen"”
(Joh. 14:6, BB)
. Door dit offer mogen we één zijn met Jezus. En door één te zijn met Jezus zijn we één met De Vader. “Dan zullen jullie weten dat Ik één ben met mijn Vader, en dat jullie één zijn met Mij en dat ik één ben met jullie”
(Joh. 14:20, BB)
.

Wat betekent het om één te zijn met Jezus?

Door één te zijn met Jezus ziet De Vader Jezus in jou.

Jezus was zonder zonde, en door één te zijn met Hem ben nu jij ook zonder zonde.

Jouw zonden heeft Jezus van je afgenomen, en Hij is ermee gestorven. Jouw zonden zijn niet langer jouw zonden. Je zonden zijn weg, ze bestaan niet meer “Ik zal al hun ongehoorzaamheid vergeven. Ik zal er zelfs niet meer aan denken.”
(Hebr. 8:12, BB)
. Jezus heeft ze achter gelaten in het graf.

Jezus was rechtvaardig, en door één te zijn met Hem ben nu jij ook rechtvaardig.

Jezus bekleed je met zijn rechtvaardigheid “God heeft hem die de zonde niet kende voor ons één gemaakt met de zonde, zodat wij door hem rechtvaardig voor God konden worden.”
(2 Kor. 5:21, NBV)
. De enige manier om écht rechtvaardig te worden is door één te worden met de enige de uit zichzelf rechtvaardig was. Omdat Jezus rein, volmaakt en rechtvaardig was, ziet God jou nu ook als rein, volmaakt en rechtvaardig “Want door één offer heeft Hij de mensen die door Hem bij God mogen horen, ook volmaakt gemaakt.”
(Hebr. 10:14, BB)
.

Jezus was één met de vader, en door één te worden met Hem ben jij dat nu ook!

Je relatie met De Vader is door Jezus weer helemaal goed gemaakt. Je hoeft niet meer aan de eisen van de wet te voldoen om bij God te komen. Je hoeft niet langer te presteren om jezelf te bewijzen aan God. Je bent goed genoeg zoals je bent, en God accepteert jou ook zoals je bent. God accepteert jou als zijn eigen zoon. Want Hij ziet Jezus in jou!

“Maar hoe wordt ik één met Jezus?”

Eigenlijk zijn het maar twee ‘simpele’ stappen. Als eerste: geloof in Hem. Beleid dit geloof aan God. En dit hoeft niet op een ingewikkelde manier, je kan dit gewoon doen door God te vertellen dat je in Hem gelooft. En als tweede: Sta stil bij je zonden en beleid deze ook aan God “Belijden we onze zonden, dan zal Hij, die trouw en rechtvaardig is, ons onze zonden vergeven en ons reinigen van alle kwaad.”
(1 Joh. 1:9, NBV)
. Zonder bewust te zijn van je zondige aard is het moeilijk om te beseffen hoe groot het offer van God is.

Je hoeft jezelf niet te bewijzen om één te worden met Jezus. Je hoeft niet perfect te zijn. Je hoeft geen regels na te leven. God vraagt dat je in Hem gelooft, en Zijn offer aanneemt. Meer niet! Hoe geweldig is dat?